Anii ’20, Grădina Cişmigiu, restaurantul Monte Carlo.

Anii ’20 ai secolului XX, Bucureşti, Grădina Cişmigiu, restaurantul Monte Carlo.
Clădirea restaurantului, în stil românesc, a fost proiectată de arhitectul Ion Mincu. Restaurantul a fost construit la începutul secolului XX.
Nu ştiu data exactă când a fost inaugurat – apreciez orice informaţie în această direcţie.
Restaurantul a fost bombardat în timpul celui de-al doilea Război Mondial şi restaurat conform proiectului iniţial.
De asemenea, nu ştiu când a dispărut clădirea minunată din imagine, fiind înlocuită de clădirea actuală – apreciez orice informaţie şi pe acest subiect.

Anii ’20 ai secolului XX, Bucureşti, Grădina Cişmigiu, restaurantul Monte Carlo.

Anii ’20 ai secolului XX, Bucureşti, Grădina Cişmigiu, restaurantul Monte Carlo.

Imaginea de față face parte dintr-o serie de vederi tipărite în anii ’20, care prezintă unele dintre cele mai frumoase clădiri ale orașului, reprezentative pentru „Micul Paris”, cum era numit Bucureștiul în perioada interbelică. Vederea este colorată manual, peste imaginea alb-negru.

Despre Victor Potra

Blogs developer, content creator, independent journalism PR, direct marketing, online & social-media promoter Video TV producer http://youtu.be/hB9iJ4Q8gww - Video Demo Translator (English – Romanian, specialized in IT) – working for http://zeitgeist.eu.com Graphic design, picture processing, DTP (Adobe Photoshop, Adobe InDesign).
Acest articol a fost publicat în Bucureștii lui George Potra, Clădiri, peisaje., Fotografii, Recuperarea Istoriei și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Anii ’20, Grădina Cişmigiu, restaurantul Monte Carlo.

  1. Victor Potra zice:

    Comentariu primit pe Facebook de la Diana Florea:
    Am gasit ceva informatii despre „Monte Carlo” care poate iti vor fi de folos.

    Sursa: “De la hanul Serban Voda la hotel Intercontinental”, Ion Paraschiv si Trandafir Iliescu, ed. Sport-Turism, Bucuresti, 1979, pg.192-193:

    “Monte Carlo – amenajat pe insula din Cismigiu inca din secolul trecut, se bucura de o cladire adecvata incepand cu 1886, desi un local este amintit in batranul parc inca de prin 1853-1854, dar nu se stie cu precizie daca e vorba de “Monte Carlo” sau altul.
    In 1926, Nicolae Partenie – concesionarul de atunci al restaurantului – construieste o noua cladire (cea veche arsese la sfarsitul razboiului). Noua constructie va dura pana la cutremurul din 1940 care o va distruge complet. Gradina restaurantului avea, inainte de 1940, circa 400 de mese si aici cantau atat o formatie orchestrala (condusa de renumitul violinist Petrica Motoi) cat si fanfara regimentului 6 Rosiori.”

    Apreciază

    • Victor Potra zice:

      Si inca un comentariu de la Diana Florea:

      Fiindca m-au intrigat discrepantele dintre surse, am mai cautat ceva detalii:
      [„In 1886, frumosul si vechiul parc din centrul capitalei a gazduit prima editie a „Expozitiei Bucurestilor”, adica un fel de „Targ International de Bunuri de Larg Consum” avant la lettre! Cu acel prilej a fost inaugurata o insula artificiala pe lacul din centrul parcului si si-a deschis portile un restaurant care avea si gradina de vara, ce nu si-a schimbat numele pana in ziua de azi, numindu-se la fel chiar si in epoca dictaturii comuniste, anume „Monte Carlo”.”]. Extras din:
      http://www.miculparis.ro/orasul/istorie/cum_se_distrau_romanii_vara_acum_un_veac.html
      Deci, cel mai probabil, Ion Mincu e autorul cladirii. El a trait intre 1852 si 1912, deci in 1886 era in plina perioada creativa.
      In C. Giurescu – “Istoria Bucurestilor” nu se mentioneaza nimic concret. Numai ca Ghe. Bibescu il cheama la Buc. pe arhitectul peisagist german Wilhelm Meyer, care, in 1850, redacteaza un plan sistematic al gradinii publice Cismigiu. Potrivit acestui plan, amenajarile vis-à-vis de lac prevedeau o fantana arteziana, “gondole” si, de asemenea, un pavilion cu bufet si orchestra (posibil Monte Carlo). O sa ma uit si in Bacalbasa, sa vad ce informatii sunt si acolo. Daca gasesc ceva, te anunt!
      Sper sa te ajute informatiile!

      Apreciază

  2. Chiar era frumoasă, în stil arhitectural românesc. Păcat că s-a pierdut.

    Apreciază

  3. Raluca zice:

    Restaurantul Monte Carlo de-a lungul timpului a avut nu mai putin de 4 infatisari diferite (inclusiv cea de acum) – daca urmarim exclusiv imaginile cartilor postale ale vremii. Din punct de vedere al surselor scrise, e adevarat lucrurile, stau mai prost. Atribuirea cladiri din imagine arhitectului Ion Mincu este posibila dar putin probabila. Mincu este initiatorul curentului neoromanesc iar lucrarile lui sunt mult mai delicate (vezi Bufetul de la Sosea ca un caz similar), restaurantul Monte Carlo varianta neoromaneasca este o constructie mult mai masiva ce ar corespunde unui stil neoromanesc matur (vezi arh. Petre Antonescu, arh. Cerchez, etc). E posibil ca unul din pavilioanele anterioare – ce erau realizate din lemn (conf. imaginilor) sa fie opera lui Mincu.

    Desi nu am inca nicio dovada scrisa inclin sa cred ca cladirea din imagine e probabil construita in 1920 si cazuta fie la bombardamentele din ’44 fie la cutremurulu din 1940, ce ar corespunde sursei „De la hanul Serban Voda la hotel Intercontinental” mentionata in primul post.

    Apreciază

  4. Cosmin zice:

    Frumoasa constructie. Nu cred ca este facuta de Ion Mincu. Niciun autor (Petrascu, Caffe ) nu o semnaleaza ca a lui. Pare o constructie din perioada interbelica, in stilul neoromansesc „matur” cum zice si Raluca. Interesant de stiut arhitectul

    Apreciază

  5. Nora zice:

    In anii ’60, pe locul respectiv încă mai exista o dală din piatră pe care scria ” MONTE CARLO 1926 „. Cladirea la care se referă Raluca se pare că a fost construită ( sau inaugurată) in acel an.

    Apreciază

Lasă un comentariu