Aprilie, 1935. Înmormântarea lui Panait Istrati.

Încă o fotografie unicat din colecția George Potra. O imagine din timpul procesiunii funerare care îl conduce pe Panait Istrati pe ultimul drum, în car cu boi, drapat cu scoarțe cu motive naționale.

Aprilie, 1935. Înmormântarea lui Panait Istrati.

Aprilie, 1935. Înmormântarea lui Panait Istrati.

La 16 aprilie 1935, Panait Istrati moare la sanatoriul TBC Filaret. Este înmormântat la cimitirul Bellu, fără serviciu religios. Nu știu exact data la care a avut loc înmormântarea, dar cred că la cel puțin 2 zile de la data morții, deoarece corpul scriitorului a fost expus o zi în capela cimitirului Bellu.

Iată cum povestește scriitorul şi publicistul Alexandru Talex despre moartea și înmormântarea lui Panait Istrati (interviu acordat lui Mugur Popovici și publicat în România Literară, nr. 48 din 2009):

„[…] în momentul morţii sale familia n-a avut posibilităţi financiare să-l îngroape, iar Regele şi Regina au oferit 40.000 de lei, graţie cărora acest om a putut să aibă un loc de veci. Deşi prietenul său, Demostene Botez, a dorit ca trupul să-i fie expus într-un loc public pentru ca cititorii să-i poată aduce un ultim omagiu, nici la Ateneu, unde s-au invocat motive de ordin politic, nici la Societatea Scriitorilor Români, care s-a dezis de el (s.n.), nici la Universul, unde exista sala de expoziţii, n-a fost posibil. Şi totuşi, s-a reuşit ca la Cimitirul Bellu să fie expus în capelă cu o zi înaintea înmormântării. Potrivit dorinţei sale, a fost îngropat cu un car cu boi, cu scoarţe naţionale, care a parcurs Bucureştiul de pe strada Paleologu, unde a locuit în ultimii ani ai vieţii, până la cimitir. Până şi copacii din jurul aleii de la Bellu au fost, în acea zi, plini cu oameni.”

Despre Victor Potra

Blogs developer, content creator, independent journalism PR, direct marketing, online & social-media promoter Video TV producer http://youtu.be/hB9iJ4Q8gww - Video Demo Translator (English – Romanian, specialized in IT) – working for http://zeitgeist.eu.com Graphic design, picture processing, DTP (Adobe Photoshop, Adobe InDesign).
Acest articol a fost publicat în Cei ce au fost, Oameni, întâmplări. și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Aprilie, 1935. Înmormântarea lui Panait Istrati.

  1. Elian zice:

    Salut. Multumesc pt. articol. Daca mai ai si alte imagini in legatura cu Panait Istrati te rog sa le publici. Stiu ca in Cruciada Romanismului (primul nr. aparut de la moartea lui Istrati) erau mai multe fotografii (printre care si aceasta de fata) facute la inmormantare dar nu am reusit decat sa le consult.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Victor Potra zice:

    Salutare. Pe măsură ce avansez în inventarierea arhivei lui George Potra voi vedea ce mai găsesc. Toate fotografiile interesante vor ajunge aici. 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s