Lansare de carte: Diplomaţia României la OSCE

Lansarea cărţii „Diplomaţia României la OSCE”

Lansarea cărţii
„Diplomaţia României la OSCE”

Joi, 5 decembrie 2013, orele 11:00, la Sala Gafencu, sediul Ministerului Afacerilor Externe,
are loc lansarea cărţii „Diplomaţia României la OSCE” – Promovarea securităţii cuprinzătoare în Asia Centrală şi Caucazul de Sud, autor Traian Laurenţiu Hristea.
Volumul este editat de Fundaţia Europeană Titulescu.

Evenimentul se înscrie în cadrul programului Cartea Lunii la Ministerul Afacerilor Externe.

Câteva aprecieri despre carte:

Autorul evidenţiază cinci elemente specifice de contribuţie a României la activitatea OSCE, în procesul de democratizare din anumite republici foste sovietice: România a încercat să ofere soluţii care se potriveau realităţilor locale, nu să accentueze aplicarea mecanică a unor obiective abstracte; România a evitat să arate cu degetul anumite state ale regiunii care comiteau abateri. România a preferat calea dialogului şi a oferit exemplul propriu al dialogului autorităţilor de la Bucureşti cu instituţiile OSCE; România a ştiut să asculte statele din Asia Centrală şi din Caucazul de Sud, care se plângeau că unele state occidentale aplicau standarde duble în domeniul dimensiunii umane; România a promovat cooperarea şi egalitatea, evitând situarea pe poziţiile de profesor-elev; România a trimis experţi detaşaţi în capitalele acestor republici.

conf. univ. dr. Simion Costea

Coperta cărţii „Diplomaţia României la OSCE”

Coperta cărţii „Diplomaţia României la OSCE”

Cartea are, în opinia mea, câteva merite deosebite. În primul rând, este o lucrare de noutate prin conţinutul care se circumscrie obiectivului de a demonstra că statul român a dus o politică externă activă, bazată pe o activitate susţinută prin implicarea acesteia de-a lungul perioadei de la crearea CSCE / OSCE şi până în prezent în reducerea riscurilor la adresa securităţii din regiunea menţionată, de interes major pentru România, într-o manieră structurată, aferentă „pilonilor” sau „dimensiunilor“ specifice OSCE. În al doilea rând, conţinutul cărţii, bazat pe o serioasă cercetare şi pe o consistentă bibliografie formată, atât din lucrări generale ori de specialitate, cât şi din documente oficiale de arhivă ori folosite în negocierile diplomatice întreprinse şi articole din presa vremii, are un caracter de originalitate şi unul profund ştiinţific, demonstrând totodată o foarte bună capacitate de analiză şi sinteză a autorului.

conf. univ. dr. Dorel BUŞE

Despre Victor Potra

Blogs developer, content creator, independent journalism PR, direct marketing, online & social-media promoter Video TV producer http://youtu.be/hB9iJ4Q8gww - Video Demo Translator (English – Romanian, specialized in IT) – working for http://zeitgeist.eu.com Graphic design, picture processing, DTP (Adobe Photoshop, Adobe InDesign).
Acest articol a fost publicat în Cărți, Lansare carte și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s