1937. Piaţa Romană, blocul Paladium în construcţie.

octombrie 1937. „Piaţa Romană, vedere înspre noul blochaus Paladium, ce se construieşte de Societatea Creditul Minier”. (Notă pe spatele fotografiei de George Potra)

1937. Piața Romană, blocul Paladium în construcție.

1937. Piața Romană, blocul Paladium în construcție.

Verso

Notă pe spatele fotografiei de George Potra

Notă pe spatele fotografiei de George Potra

Despre Victor Potra

Blogs developer, content creator, independent journalism PR, direct marketing, online & social-media promoter Video TV producer http://youtu.be/hB9iJ4Q8gww - Video Demo Translator (English – Romanian, specialized in IT) – working for http://zeitgeist.eu.com Graphic design, picture processing, DTP (Adobe Photoshop, Adobe InDesign).
Acest articol a fost publicat în Bucureștii lui George Potra, Clădiri, peisaje. și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la 1937. Piaţa Romană, blocul Paladium în construcţie.

  1. silvia zice:

    Daca era blocul din partea dreapta cum intri pe actualul Blvd. Magheru venind dinspre Piata Victoriei inseamna ca pe locul lui s-a construit, dupa cutremurul din 1977, actualul bloc numit inainte de 1989, Turist, dupa numele braseriei care a functionat multa vreme la parter, frecventata de mai toti ASE-istii.
    De fapt s-a reconstruit intrucit in toamna anului 1977 am fotografiat si eu aceeasi intersectie. Am sa va dau fotografia.Cladirea din stinga fotografiei tatalui dumneavoastra nu mai exista, pe locul sau a fost construit blocul cu coloane, la parterul caruia, cu vedere la Piata Romana, a functionat multi ani o florarie din lantul celor numite „Codlea”. Aici se gaseau si alte flori – anthurium, frezii, gerbera, lalele, crini – pe linga eternele garoafe rosii si albe. Acum, in fosta floararie, este o agentie Reiffeisen.
    Casa din dreapta fotogarfiei, cea in dreptul careia este masina, inca exista, ce-i drept, intr-o degradare progresiv voita.
    Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra.

    Apreciază

  2. silvia zice:

    Revin: Am gresit, blocul Paladium este cel pe locul caruia s-a construit bolcul cu coloane si cu floraria despre care am vorbit in primul comment.
    Totusi, sediul Distributia (cu toate denumirile si schimbarile organizatorice intervenite de-a lungul timpului) a functionat incepind cu 1935 in casele Darvari de pe strada Gral. Budisteanul, nr. 11Bis. Casele sunt si acum, iar numarul a ramas acelasi peste timp.

    Apreciază

  3. Victor Potra zice:

    Doamna Silvia, din câte observ eu din fotografie, Palatul Distribuţia e în stânga imaginii, în spatele statuii, unde va fi blocul cu coloane, iar Paladium se construieşte în dreapta, unde va fi „Turist”.
    Fotografia este luată din mijlocul Pieţei Romane înspre Magheru.
    Faptul că clădirea se numea Palatul Distribuţia nu implică că OSIN ar fi avut sediul aici. Sunt sigur că sediul era unde spuneţi dumneavoastră.
    Cu respect.

    Apreciază

  4. silvia zice:

    Domnule Potra, acum inteleg, Paladiun nu este unul si acelasi cu Distributia. Confuzia imi apartine. Nu e nicio suparare, am insistat pentru ca realmente ma intereseaza tot ce este legat de Distributia. In cealalta fotografie se observa mai bine inceputul actualului Blvd. Dacia, unde se zareste si o statie de distributie a benzinei cu pancarta OSIN deasupra. Multumesc pentru detalii. Am mai spus ca exact aceeasi intersectie am fotografiat-o si eu, ca eleva a unui liceu bucurestean, in toamna anului 1977.

    Apreciază

  5. nora zice:

    din cate stiu eu blocul „turist” nu a cazut integral la cutremur, ci doar o travee, exact suprafata pe care s-a construit cu cativa ani in urma cafeneaua BCR. comunistii doar au agatat parapetele acelor balcoane catre piata si este motivul pt care te duce gandul la o constructie anii 70

    Apreciază

  6. Peta Razvan zice:

    Bineintnteles Nora.Palladium este Turist.Parapetele sunt ultima grija estetica a faptului ca nu mai avem vizibila dupa 77 maniera antecorbusiana de a ataca strazi in unghi de 15 grade cu un blokhaus.Mai exista ,,Casabloc,, cu unghi mai mic,la podul Izvor cu Plevnei.Impresia vizuala de la distanta ramane solida

    Apreciază

  7. Peta Razvan zice:

    Si palladium si wilson si-au pierdut din panash devenind concave estetic.Pierderea umana a fost insa mult mai mare la intaiul

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s