Arhivele Titulescu. George G. Potra – Comunicare la AOŞR

80 de ani de existenţă a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România
(1935–2015).

AOSR-1935-2015În ansamblul manifestărilor ştiinţifice ocazionate de acest eveniment, în Sala Drepturilor Omului a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România s-a desfăşurat joi, 26 martie 2015, orele 16,00–19,00, Simpozionul ştiinţific cu tema Documentul – temelia scrierii istoriei, organizat de Secţia de Ştiinţe Istorice şi Arheologie a AOŞR.

Profesorul George G. Potra, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, a prezentat comunicarea Identificarea, recuperarea şi valorificarea arhivelor Titulescu – necesitate şi realitate.

Câteva considerații ale profesorului George G. Potra privind problematica din jurul arhivelor Titulescu:

Nimeni nu poate risca să pună grăbit capăt demersului românesc consacrat descoperirii şi recuperării documentelor pierdute ale lui Nicolae Titulescu.
Unii vor spune, nu fără oarecare temei, că principalele documente ale activităţii sale politico-diplomatice sunt cunoscute şi că este greu de crezut că orice alte piese nou descoperite să poată da peste cap concluziile evidenţiate de ceea ce se află, direct sau indirect, la dispoziţia cercetătorilor români şi străini interesaţi de problemă.
Aşa fiind, mi se pare totuşi obligatoriu să angajăm eforturi de cercetare în zone care ascund posibile surprize.
De intuitivă evidenţă, dificultatea de a ajunge la ele – pe baza unor indicii privind relaţiile lui Nicolae Titulescu sau urmând intuiţii de cercetător – are în vedere numeroasele fonduri personale, voluminoase uneori, inventariate sumar adeseori, aflate în arhive de profil sau mari biblioteci din ţară şi de peste hotare, dar şi implicaţiile financiare pe care le presupune desemnarea de specialişti, cu profil istoric şi cu pregătire lingvistică.
Recuperarea firească şi adoptarea măsurilor de conservare biotehnice şi de prelucrare arhivistică a documentelor Nicolae Titulescu îşi urmează de ani de zile în România drumul firesc de publicare prin reviste de specialitate şi prin volume (culegeri) de documente, cu apariţii preocupant de rare.
Răspunderile în ambele direcţii, convergente, vor trebui reconfirmate sau asumate pentru a depăşi cât mai curând problemele blocante în desfăşurarea acestui demers de interes naţional.
Oricâte probleme economico-financiare confruntă sau vor confrunta societatea românească, acţiunea în această direcţie este o exigenţă ineluctabilă şi stringentă. Trag un semnal de alarmă ca student la şcoala unora dintre cei mai mari arhivişti români din secolul XX; ca fiu al unui mare colecţionar, care a făcut eforturi recunoscute de salvare şi editare de documente ţinând de domenii, evenimente şi personalităţi ale istoriei naţionale; ca truditor în ambele direcţii, timp de o jumătate de secol, ca martor al îndepărtării actualei şi viitoarelor generaţii, cu toate pericolele implicite, de înscrisuri pe suport clasic în favoarea civilizaţiei IT.
Nicio sumă nu va trebui considerată prea mare când este vorba de punerea la adăpost a documentelor Nicolae Titulescu.
Timpul nu are răbdare.
În aceste documente se regăsesc analize, judecăţi, previziuni.
Păstrătoare de „idei-baricadă“, aceste documente sunt purtătoare ale adevărului şi forţei noastre. Ele nu sunt doar mărturii ale trecutului, ci şi idei ale viitorului.

George G. Potra

Despre Victor Potra

Blogs developer, content creator, independent journalism PR, direct marketing, online & social-media promoter Video TV producer http://youtu.be/hB9iJ4Q8gww - Video Demo Translator (English – Romanian, specialized in IT) – working for http://zeitgeist.eu.com Graphic design, picture processing, DTP (Adobe Photoshop, Adobe InDesign).
Acest articol a fost publicat în Altceva-uri, Video / Audio și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s