1937. Palatul Ministerului de Externe (Palatul Sturdza) și Palatul Victoria.

O fotografie mai puțin cunoscută a Palatului Sturza, realizată în 1937. În planul doi se vede Palatul Victoria, aflat în construcție, în stadiul de finalizare.

Pentru detalii despre Palatul Sturdza vezi postul Palatul Ministerului de Externe (Palatul Sturdza) la începutul secolului XX.

Palatul Ministerului de externe (Palatul Sturdza) și Palatul Victoria în 1937

Palatul Ministerului de externe (Palatul Sturdza) și Palatul Victoria în 1937

Despre Victor Potra

Blogs developer, content creator, independent journalism PR, direct marketing, online & social-media promoter Video TV producer http://youtu.be/hB9iJ4Q8gww - Video Demo Translator (English – Romanian, specialized in IT) – working for http://zeitgeist.eu.com Graphic design, picture processing, DTP (Adobe Photoshop, Adobe InDesign).
Acest articol a fost publicat în Bucureștii lui George Potra, Clădiri, peisaje. și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la 1937. Palatul Ministerului de Externe (Palatul Sturdza) și Palatul Victoria.

  1. MARIVS zice:

    Este adevarat ca Palatul Sturdza urma sa fie demolat? Sau demolarea lui se pune pe seama avarierii in urma cutremurului din 1940 si a bombardamentelor din 1944? Oricum, Carol al II-lea vad ca este un fel de precursor al lui Ceausescu, demoland si cladirile ce flancau Fundatia Universitara Carol I.

    Apreciază

  2. Victor Potra zice:

    E o chestiune extrem de discutabilă, aceasta cu demolările. Și în perioada interbelică, înainte de Carol al II-lea, s-a demolat și s-a construit mult în capitală, inclusiv în centru. Nu am destule elemente ca să pot să apreciez comparația dumneavoastră cu Ceaușescu. Un plan de sistematizare exista și atunci, în anii 30 – 40, dar acesta este firesc în orice metropolă. Nu cred că a existat un plan intensiv de remodelare totală a arhitectonicii capitalei, așa cum a fost pus în aplicare de Ceușescu, dar – repet – nu am suficiente cunoștințe încât să fiu sigur de asta.

    Apreciază

  3. Horatiu zice:

    @MARIVS : Nu cred ca se compara un proces de modernizare, cel din anii lui Carol al doilea, cu procesul de distrugere sistematica si criminala impus de Ceausescu. Palatul Sturza a luat foc in 1940 si a fost apoi demolat. Cu siguranta ca era una din cele mai frumoase si opulente cladiri din lume.

    Apreciază

  4. Tev05 zice:

    Pentru a clarifica chestiunea sistematizarii Bucurestiului inainte de 1940, iata aici o carte mai mult decat folositoare:

    Prefata este foarte interesanta, in sensul ca prezinta un scurt istoric al planurilor(esuate) de sistematizare a capitalei din trecut.

    Apreciază

Lasă un comentariu