1933, Piața Sfântu Gheorghe (Roma).

29 iulie 1933.
Piața Sfântu Gheorghe (Roma).
Casa „roșie” din centrul pieței. În fața ei se găsesc resturile dărâmării unor case vechi. (notă pe spatele fotografiei scrisă de George Potra)
Din câte am citit pe internet despre subiect, fotografia cred că este unicat, surprinzând demolările din Piața Sfântu Gheorghe care au avut loc în anii ’30, însă ridică câteva semne de întrebare.

1933. Piața Sfântu Gheorghe (Roma).

1933. Piața Sfântu Gheorghe (Roma).

Fotografia este realizată de George Potra personal și pare făcută la data de 29 iulie 1933, conform notației de pe verso. Din câte știu însă, lucrările de lucrările de prelungire a Bulevardului Colței (numele de atunci al bulevardului de la Piața Romană până la Universitate) au început în 1936, tot atunci realizându-se și demolările necesare.
Detalii despre istoria Pieței Sfântu Gheorghe (Roma) am găsit aici:
Despre Piata Roma, azi Sf. Gheorghe – un material elaborat de doamna Cristina Iosif.
Deci ce demolări surprinde aici George Potra?

Notă pe spatele fotografiei scrisă de George Potra

Notă pe spatele fotografiei scrisă de George Potra

Este puțin probabil ca datarea să fie incorectă. George Potra își nota imediat după realizarea fotografiilor, pe verso, cel puțin data la care au fost făcute. Cum se vede mai jos, detaliile sunt adăugate ulterior, cu un alt stilou, probabil la o inventariere a fotografiilor realizate prin București, făcută mult mai târziu.

În al doilea rând, notarea de pe spate spune: Casa „roșie” din centrul Pieței Sf. Gheorghe.
Unde era această clădire? Din fotografiile de epocă pe care le-am găsit pe internet am văzut că erau destul de puține case în zonă cu două etaje, precum cea prezentată mai sus.
În același material postat de doamna Cristina Iosif, Despre Piata Roma, azi Sf. Gheorghe, am găsit următoarea fotografie:

Vedere din 1895 dinspre Biserica.

Vedere din 1895 dinspre Biserica.

Clădirea pare a fi cea din dreapta imaginii postate de doamna Cristina Iosif.

Și nu în ultimul rând: ce s-a întâmplat cu acea clădire? A fost și ea demolată? Și dacă da, când?
De obicei George Potra se ducea să realizeze fotografii în București în momente cheie ale evoluției orașului, fie când urmau să fie demolate case, fie când apăreau noi puncte de reper (cum a fost fotografia cu montarea statuii Regelui Carol I în Piața palatului regal în 1939). Ținând cont de colecția de fotografii în care am găsit-o și pe aceasta, cred că clădirea era deja condamnată și se pregătea demolarea.
Ar fi excelent dacă cineva și-ar asuma construirea unei hărți mai detaliate a zonei Pieței Sfântu Gheorghe (Roma).

Orice detalii pe acest subiect sunt binevenite și vor fi apreciate 🙂

Despre Victor Potra

Blogs developer, content creator, independent journalism PR, direct marketing, online & social-media promoter Video TV producer http://youtu.be/hB9iJ4Q8gww - Video Demo Translator (English – Romanian, specialized in IT) – working for http://zeitgeist.eu.com Graphic design, picture processing, DTP (Adobe Photoshop, Adobe InDesign).
Acest articol a fost publicat în Bucureștii lui George Potra, Clădiri, peisaje. și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la 1933, Piața Sfântu Gheorghe (Roma).

  1. Victor Potra zice:

    Pe Facebook am primit următoarele informații, le postez și aici pentru a rămâne.

    Locuri’n Bucureşti
    http://www.facebook.com/profile.php?id=100001707177651
    http://armyuser.blogspot.com
    Casa Roşie era situată în centrul pieţei Sf. Gheorghe, cam pe locul unde astăzi trece bulevardul. În prima fotografie apare în stânga un colţ al casei roşii şi reiese poziţia faţă de biserică http://3.bp.blogspot.com/_WFHa7K07Gfg/Sxoqzu90z6I/AAAAAAAAATM/OH06tLIIgf0/s1600-h/piata+sf.+gheorghe.jpg

    Cutia cu vechituri a lu’ Potra
    Super! Mulțumesc pentru informații. Să înțeleg că fotografia este făcută de George Potra de undeva din centru-dreapta spre stânga raportat la fotografia pe care mi-ați dat-o ca reper? Pentru că ar însemna că ceea ce vedem în centrul imaginii dumneavoastră era deja demolat la momentul fotografiei GP.

    Locuri’n Bucureşti
    Da, se pare că molozul din fotografia de la 1933 provine de la imobilele din centrul primei fotografii citate în comentariul meu. Cele două fotografii sunt din articolul Cristinei Iosif. http://4.bp.blogspot.com/_WFHa7K07Gfg/S0YLOrPZHYI/AAAAAAAAAc0/bF9fg9wWbaE/s1600-h/Sf.+Gheorghe.jpg

    Apreciază

  2. Pingback: 105 ani de la naşterea lui George Potra (1907 – 2012) | tudorvisanmiu

  3. pozedecat zice:

    Sunt documente in arhive care arata exproprieri ce aveau loc inca in anul 1934 pentru zona de bulevard din fata Baratiei.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu