Cine și de ce

Victor Potra

Salut, sunt Victor Potra.

Despre mine nu sunt prea multe de spus. Scriu, nu am publicat pe hârtie și sunt interesat de cultură, de istorie, de cunoaștere și de joacă intelectuală. Dacă se poate, de bună calitate. Am 40 și ceva de ani, și am hotărât ca ultima parte a vieții să o dedic curiozității  și neliniștilor mele spirituale. Mai multe detalii despre ce am făcut în ultimul timp puteți găsi aici, pe profilul de Gravatar.

Acest blog este dedicat unor informații mai mult sau mai puțin inedite peste care am ajuns să-mi arunc ochii în ultimul timp.  Am avut norocul să am de curând acces la câteva arhive, precum și la câteva texte sau cărți care adesea prezintă fapte sau ipostaze nu tocmai cunoscute, privind cele mai diferite subiecte.

Câtă lume cunoaște de exemplu activitatea diplomatică a lui Lucian Blaga? Și că el a definit practic standardul de redactare a rapoartelor de informare diplomatică pentru presă prin trimiterea unor materiale excepționale, care erau solicitate de mai multe centre de putere din România interbelică?

Câți știu cu adevărat ce bătălii spectaculoase și dramatice a dus Titulescu pentru România în aceeași perioadă dintre cele două războaie mondiale? De exemplu duelul cu contele Apponyi de la Liga Națiunilor, în chestiunea optanților maghiari din Ardealul proaspăt unit cu România în 1918.

Câți știu cine a fost profesorul George Potra, istoricul Bucureștilor și bunicul meu? Și ce arhivă imensă a lăsat în urma sa, deși numeroase documente, tablouri, opere de artă sau fotografii le-a „vândut” forțat statului, în perioada comunistă.

Acest site nu este unul tematic și nici nu va fi unul foarte organizat sau cu un conținut orientat pe anumite subiecte. Este o modalitatea mea proprie de a mă împotrivi entropiei care aduce uitare în cultură și spirit.

Căutând pe internet diverse subiecte care țin de istorie sau cultură, am constatat odată mai mult cât de prost stau românii la acest capitol. Fără să fac o diatribă despre delăsare aici, am hotărât să pun cât mai multe informații, dintre cele la care am acces, pe web. Aceasta și în încercarea de a eluda dispariția fizică care amenință unele materiale. În plus, cu tot respectul și dragostea pentru cartea tipărită, prezența pe internet a multor informații este necesară atât pentru diseminare cât și pentru informare. Nu toți avem acces la cărțile care ne-ar interesa, sau pur și simplu unele materiale nu mai au acces la tipar în această lume turbată.

În final, nu rămâne decât să sper că veți scotoci cu plăcere în „cutia mea cu vechituri”, și că veți spune și altora că aici pot găsi povești și imagini despre timpuri trecute și oameni care au fost.

25 de răspunsuri la Cine și de ce

  1. tsorin zice:

    Foarte buna idee, felicitari! Am cautat cartea scrisa de George Potra, m-ar interesa ffff mult, dar nu se poate gasi. A fost tiparita prin anii ’90, corect? Cum fac rost de ea?
    Oricum, voi citi cu regularitate blogul!
    Sorin
    PS: nu mi-a placut un singur lucru: „Am 40 și de ani, și am hotărât ca ultima parte a vieții să o dedic curiozității și neliniștilor mele spirituale.”
    Pai daca la 40 si ceva e deja ultima parte a vietii, la 70 si ceva ce este?:)

    Apreciază

    • Victor Potra zice:

      Sorin, cartea lui George Potra de care vorbești (”Din Bucureștii de ieri”) poate fi gasită pe net, la anticariatele on-line.
      Mulțumesc pentru vederi, sunt foarte interesat 🙂
      La 70 și ceva e triș cu moartea … 🙂

      Apreciază

  2. tsorin zice:

    Tot eu: am acasa o serie de vederi (de la bunica-meu) de prin 1915-1950 le voi scana si daca sunteti interesat vi le pot trimite. Dar asta cand voi ajunge si pe acasa…
    Am dat deja bookmark la blog:)

    Apreciază

  3. gabriel zice:

    buna treaba Victor, perioada istorica pe care o evoci va ramane pentru mult timp de acum inainte perioada de aur a romanismului. pe langa evocare si un element scolastic ar fi indicat. mintile tinere pot gasi modele care merita urmate. ceea ce e aproape imposibil de gasit in peisajul politico-cultural actual. succes!!

    Apreciază

  4. razvanserbu zice:

    Succes Victor, o sa te urmaresc cu interes. Acum ca te-ai retras, te invidiez, dar asta nu ma impiedica sa te invit la o bere. Evident, cand s-o mai incalzi afara.

    Apreciază

  5. Va felicit pentru profilul intelectual pe care ati reusit sa vi-l mentineti intr-o blogosfera in care istoria si cultura ocupa un loc ordinar.
    Personalitatile promovate pe blogul dvs. (L.Blaga, N.Titulescu, G.Potra) sunt oameni de mare valoare carora, din pacate, li se acorda putina atentie pe platformele blogosferice.
    Este un motiv de bucurie – pentru ‘pretuitorii memoriei unor personalitati valoroase’ – ca ati pastrat ‘vie’ memoria bunicului dvs. (istoric & publicist), care si-a inceput viata cu 105 ani inainte ca eu sa public acest comentariu.

    Apreciază

    • Victor Potra zice:

      Tudor, sincer să fiu m-ai lăsat cu gura căscată. Îţi mulţumesc pentru sinteza de pa blogul tău. Simplul fapt că încă mai există tineri ca tine mă încurajează mai mult decât pot spune. Înseamnă că am încă un motiv să continui.

      Apreciază

      • Multumesc, domnule Potra, pentru aprecieri.
        Iertati-ma pentru numarul interminabil de clickuri pe butonul ‘approve’ la care v-am fortat prin referintele mele, sperand ca nu v-am pierdut timpul.
        Descoperirea blogului dvs. a fost un motiv de mare bucurie pentru mine, apreciind valoarea sa pe doua planuri (istoric si memorialistic) dar si alte straturi (cultural, fotografic, et cetera).
        V-am inclus in ‘rutina blogosferica’ zilnica (nu cu sensul ca ‘poposirea’ pe blogul dvs. ar fi un lucru banal pentru mine, ci din contra, ca va voi citi cu placere fiecare postare) si ma voi apuca sa citesc lecturile pe care le oferiti pe blogul dvs. fara a astepta un castig financiar in schimb, ci unul mult mai important (fapt ce imi sporeste admiratia pentru dvs.).
        O seara frumoasa.

        Apreciază

  6. Stimate domnule Potra,
    Cu ocazia zilei de naştere a mamei mele, am deschis o “cutie” proprie, din carton, cu ceva fotografii şi multe, multe amintiri, culese de mine de la părinţi şi bunici: http://amintiridincarton.wordpress.com/. În viitor, veţi observa o axaţie pe Dobrogea (în special Tulcea), zona în care au trăit bunicii mei materni cea mai mare parte a vieţii lor. Deşi bunicii mei paterni şi-au trăit aproape toată viaţa chiar la Bucureşti, nu mi-au parvenit prea multe memorii ori fotografii (deşi s-ar putea să intru în posesia unei colecţii cu Bucureştiul interbelic :-)).
    Succes în continuare cu proiectul dvs. (această colecţie de scrieri şi imagini ce aţi moştenit-o de la bunicul dvs. este inestimabilă ca valoare istorică şi memorialistică!). O zi frumoasa.

    Apreciază

  7. CHRISTINA zice:

    Absolut minunata initiativa de a face acest blog; destul de rar intalnesc in spatiul virtual acest gen de informatii. Aseara am urmarit la MONEY CHANNEL o emisiune in care ati rememorat figura ilustra a bunicului Dvs. Eu m-am nascut in zona Izvor (acum o trista amintire pt mine si familia mea). Cati isi mai aduc aminte de minunatele case boieresti,de strazile incarcate cu parfumul teilor, de micile gradini de vara? Toate sunt o amintire, peste acele locuri s-a prabusit prostul gust, megalomania, ignoranta..Aceste amintiri legate de minunata mea copilarie, sunt marea mea avere.. Inca odata FELICITARI, cu OAMENI ca Dvs. Bucurestiul cel de alta data, parca renaste. Cu drag, va voi urmari cu interes.

    Apreciază

  8. Victor Potra zice:

    Vă mulțumesc pentru aprecieri. Tot ce vă pot ruga este să răspândiți vestea că acest site există. Scopul său este de a ține istoria vie în memorie. Mi-aș dori ca informațiile de aici să ajungă, gratuit, la cât mai mulți iubitori de cultură, asemenea dumneavoastră.

    Apreciază

  9. Domnule Potra, va aducem in vedere urmatorul album semnat de graficianul Cik Damadian, infatisand Bucurescii postbelici (anul 1977; album realizat dupa cutremurul din martie): http://traiestetiviataaltfel.wordpress.com/2012/08/06/bucurescii-ii-album-cu-desene-de-cick-damadian/

    Apreciază

  10. Virgil zice:

    Buna ziua. Sunt un tanar interesat de istoria Bucurestiului si vroiam sa va intreb daca aveti cartile lui George Potra „DIN BUCURESTII DE IERI ” in format pdf. Va multumesc.

    Apreciază

  11. alice zice:

    virgil, le gasesti pe scribd.

    Apreciază

  12. Stimate domnule Victor Potra,
    Încep prin a vă ura La Mulţi Ani şi un an nou cu bucurii, cu sănătate, cu spor şi rodnicie în activităţile dumneavoastră!
    Cu regretul că a trecut aproape un an de când am mai discutat ultima oară cu dumneavoastră (promisele fotografii cu Bucureştiul vechi încă nu le-am „cules” 😦 ), revin – cam tumultuos, ce-i drept 🙂 – aducându-vă în atenţie o carte de memorialistică pe care am scris-o despre viaţa domnului Radion Chiaburu (n. 10 aprilie 1920), basarabean ajuns în Bucureşti drept coleg de clasă al Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României, pe atunci Mare Voievod de Alba Iulia.
    Conţinutul cărţii a fost integral publicat online – amintindu-mi şi de generozitatea cu care şi dumneavoastră ne puneţi la îndemână cărţi atât de valoroase -: http://clasapalatina.wordpress.com/2014/01/09/povestea-vietii-lui-radion-chiaburu-bucuresti-2014/
    Cartea e plină de fotografii vechi 🙂

    Cu drag!
    – Tudor

    Apreciază

  13. Pingback: Lucian Blaga – poetul luminii | motivepentrucondei

  14. Catalin Butufei zice:

    Stimate domn Victor Potra,
    Observ ca sunteti in Top 3 „Cele mai vizionate vechituri”. Nu va lasati, cu putin efort puteti ajunge pe primul loc! Mult succes in continuare!
    Cu drag,
    Catalin Butufei

    Apreciază

  15. Pingback: Bogdan Oprea a încasat de la Adevărul 28.000 de euro

  16. Virgil zice:

    Va multumesc! O sa le descarc cat mai curand.

    Apreciază

  17. zapragujooda zice:

    Multumiri pentru osteneala depusa intru realizarea acestui blog par excellence. Cu deosebita pretuire Jooda

    Apreciază

Lasă un comentariu