George G. Potra a pășit întru neuitare

George G. Potra - 2009

În această noapte, în a șaptesprezecea zi a lui decembrie, inima lui George G. Potra a încetat să bată. După trei săptămâni de luptă acerbă, moartea i-a răpit trupul.

Ne rămâne spiritul său.

Născut din ardeleni de viță veche, el însuși păstrând vocația de ardelean în gând și faptă, George G. Potra a fost, înainte de orice, un luptător.

Ca istoric, s-a luptat pentru restituirea dreptului la medalie pe care îl are istoria națională.

Ca publicist, s-a bătut încă înainte de 1989, cu un sistem anchilozat, pentru recunoașterea valorilor culturale românești și pentru promovarea lor în lume.

Ca titulescolog, a dus o adevărată cruciadă pentru ca acea candelă națională aprinsă de Nicolae Titulescu să lumineze conștiința și memoria românilor și în această contemporaneitate, atât de corozivă pentru națiunile mici.

Ca tată, ne-a învățat, pe mine și pe sora mea, poate cel mai important lucru din această viață: să nu capitulăm niciodată, oricât ar fi sorții de potrivnici.

Alături de companioana sa de o viață, Ana Potra, a dus nenumărate și, adesea, neștiute bătălii pentru afirmarea spiritului național și cultural al României, pentru prezervarea și corecta recunoaștere a istoriei țării noastre și a rolului jucat de națiunea română în tulburata perioadă interbelică.

Fiecare victorie a adus la lumina zilei o carte, o conferință sau un eveniment cultural, ridicând stavilă în fața râului de ticăloșie ce vrea acum – spunea George G. Potra – să inunde, să corupă sufletul românesc.

Asemeni lui Titulescu, trădat și exilat din edificiul cultural al cărui arhitect fusese ani îndelungați, George G. Potra a continuat să lupte asemeni unui soldat care își face datoria până la capăt, chiar dacă a rămas singur.

Ultima sa carte – Nicolae Titulescu. Arhive pierdute. Dosarul unei recuperări – stă mărturiei a dârzeniei unui om care și-a înțeles și construit viața în numele datoriei de sânge și de suflet către națiunea română.

Premiul „NICOLAE TITULESCU” pentru Diplomație și Politologie, acordat de Academia Română în vara acestui an – așează laurii pe o frunte ce i-a meritat cu prisosință.

Istoricul, Prof. Dr. George G. Potra, va fi înmormântat în costumul de academician al Academiei Oamenilor de Știință din România, uniforma de luptă pe care a prețuit-o cel mai mult și care i se potrivește cel mai bine.

Ne vom lua bun rămas de la el duminică, 20 decembrie 2015, începând cu ora 13.00, la Cimitirul Reînvierea (Colentina), din București.

Rămas bun, tată, ne vom strădui să rodim în continuare, în numele tău și întru moștenirea lăsată de tine.

Victor Potra – 17 decembrie 2015

 

 

Despre Victor Potra

Blogs developer, content creator, independent journalism PR, direct marketing, online & social-media promoter Video TV producer http://youtu.be/hB9iJ4Q8gww - Video Demo Translator (English – Romanian, specialized in IT) – working for http://zeitgeist.eu.com Graphic design, picture processing, DTP (Adobe Photoshop, Adobe InDesign).
Acest articol a fost publicat în Cei ce au fost și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la George G. Potra a pășit întru neuitare

  1. Johann zice:

    Odihneasca-se in pace !

    Apreciat de 1 persoană

  2. Puiu Bajdechi zice:

    Vă transmit condoleanțele unui aromân și admirația mea pentru familia Potra.
    Fie ca moștenirea lui George G. Potra să rodească pentru afirmarea spiritului românesc!
    Dumnezeu să-l odihnească și să-l numere cu drepții!
    Cu prețuire,Nicu-Puiu Bajdechi

    Date: Thu, 17 Dec 2015 12:52:53 +0000
    To: puiubajdechi@hotmail.com

    Apreciat de 1 persoană

  3. mncro1 . zice:

    DUMNEZEU SA-L IERTE SI SA-L ODIHNEASCA !

    PS DACA se poate … unde va fi inmormantarea?… ,Va rog.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Îmi pare atât de rău… Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească!

    Apreciat de 1 persoană

  5. Anca Balcu zice:

    Dumnezeu sa-l odihneasca! Un om deosebit si un vecin cumsecade. Condoleante familiei!

    Apreciat de 1 persoană

  6. Pingback: A murit un mare diplomat: George Potra (1940 - 2015) - Ziaristi OnlineZiaristi Online

  7. Justina zice:

    Dumnezeu sa te odihneasca ,ai fost un om deosebit ça toti din fam,tonca si potra.Iti vom purta amintireà si imagina vie.justina tonca,dumitrescu corneliu,mioara si botez costin

    Apreciat de 1 persoană

  8. Mircea Popescu zice:

    Condoleante , Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.
    Am pierdut un mare om de cultura , amintirea sa va ramane vesnic vie

    Apreciat de 1 persoană

  9. Corneliu ZEANA zice:

    Condoleanțe. A fost un om vertical, de amplă cultură, cu dragoste de țară și neam. Era fascinant și se impunea în discurs. Dumnezeu să-l odihnească.

    Apreciază

  10. zapragujooda zice:

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Vesnica pomenire.

    Apreciază

Lasă un comentariu