Mănăstirea Horezu (Vâlcea) 1938, mormântul lui C. Brâncoveanu

Vederea din 1938 poartă pe spate inscripția „Praelitul Domnitorului C. Brâncoveanu”, fotografia fiind realizată la Mănăstirea Horezu, din Vâlcea, de către fotograful J. Fischer din Sibiu.

Este vorba de mormântul pe care Constantin Brâncoveanu și-l pregătise pentru veșnică odihnă, el fiind și ctitorul Mănăstirii Horezu. Mormântul a rămas nefolosit deoarece, așa cum bine se știe, domnitorul român a fost mazilit și executat la Înalta Poartă în 1714. Rămășițele sale au fost prezumat recuperate de văduva sa, Marica, și îngropate la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București.

De remarcat îngrijirea mormântului de către măicuțe, acesta fiind un loc de pelerinaj important începând cu secolul XVIII.
Fotografia pare inedită în spațiul virtual.
În privința cuvântului „praelit” mărturisesc că nu am găsit nici o referință pe internet (!!!). Poate fi un derivat al cuvântului latin ”praelitus”, care este o conjugare a verbului „praelĭno”. Nu știu foarte bine latina (verbul înseamnă „ungere”, „lubriefere”), dar poate avea legătură cu uleiul din candele, care rămâneau mereu aprinse, deci ar putea fi locul de veghe pentru domnitorul Constantin Brâncoveanu.

Manastirea Horezu - Valcea - 1938 - mormântul lui C. Brâncoveanu
.

Manastirea Horezu - Valcea - 1938 carte poștală verso

Despre Victor Potra

Blogs developer, content creator, independent journalism PR, direct marketing, online & social-media promoter Video TV producer http://youtu.be/hB9iJ4Q8gww - Video Demo Translator (English – Romanian, specialized in IT) – working for http://zeitgeist.eu.com Graphic design, picture processing, DTP (Adobe Photoshop, Adobe InDesign).
Acest articol a fost publicat în Clădiri, peisaje., Recuperarea Istoriei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Mănăstirea Horezu (Vâlcea) 1938, mormântul lui C. Brâncoveanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s