2014: 95 de ani de la eliberarea Budapestei de sub jugul comunist al lui Kun de către armata română.

Istoria pe scurt a contextului istoric în care armata română ocupă Budapesta în august 1919. Este prezent și un bogat material documentar, constând în fotografii de epocă.

Ţărănista

Few people remember today that Hungary was for a short while a Soviet Republic – between March and August 1919. In early August 1919, the Romanian army occupied Budapest and put an end to Béla Kun’s communist regime of terror.

___________________________________

La începutul lunii august a anului 1919, armata română intra în Budapesta,  capitala Republicii Sovietice Ungaria (Magyarországi Szocialista Szövetséges), instaurată la 21 martie 1919 – al doilea stat comunist înfiinţat în Europa, după Rusia Sovietică.

După încercarea de lovitură de stat din 24 iunie 1919, menită să răstoarne regimul comunist – condus de Béla Kun – sub care Ungaria căzuse, asupra poporului maghiar s-a abătut Vörösterror-Teroarea Roşie: tribunalele „revoluţionare” au început să execute cetăţeni suspectaţi că ar fi participat la încercarea de puci.

Teroarea revoluţionară” fusese enunţată şi susţinută cu abnegaţie de ideologi ai regimului comunist, precum Georg Lukács sau Tibor Szamuely. Acesta din urmă îi…

Vezi articolul original 336 de cuvinte mai mult

Despre Victor Potra

Blogs developer, content creator, independent journalism PR, direct marketing, online & social-media promoter Video TV producer http://youtu.be/hB9iJ4Q8gww - Video Demo Translator (English – Romanian, specialized in IT) – working for http://zeitgeist.eu.com Graphic design, picture processing, DTP (Adobe Photoshop, Adobe InDesign).
Acest articol a fost publicat în Povești, Recuperarea Istoriei și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la 2014: 95 de ani de la eliberarea Budapestei de sub jugul comunist al lui Kun de către armata română.

  1. Pingback: REVISTA BLOGURILOR. Why is Simona Halep being ignored?

  2. Jagshemash zice:

    Bravo! Datorita Armatei Romane a ajuns la putere in Europa primul regim fascist care 21 de ani mai tazriu a muscat din Ardeal. Ar trebui sa fie o rusine acest eveniment, nu o mandrie. Revolutia trebuia sa se exinda pe intreg continentul.

    Apreciază

    • Victor Potra zice:

      Am impresia ca faceti o confuzie intre doua lucruri extrem de diferite. Romania a raspuns la chemarea Antantei pentru a pune capat „terorii rosii” instaurate de Béla Kun. Acesta a fost neindoielnic un gest de sprijinire a reluarii procesului democratic. Dupa alungarea conducatorilor republicii sovietice, armata romana s-a retras si a cedat, cum era si firesc, administrarea teritoriului maghiar autoritatilor nationale. Retragerea s-a facut la cererea expresa a Antantei. Retragerea din Budapesta s-a facut la 14 noiembrie 1919 si evacuarea totala de pe teritoriul Ungariei la 25 februarie 1920. Faptul ca Horty a preluat apoi controlul si a urmat „teroarea alba” poate fi cel mult imputat cancelariilor occidentale care conduceau Antanta si au tolerat acest lucru. Armata romana are meritul de a fi alungat o dictatura – cea comunista. Este absurd sa o acuzati de instalarea urmatoarei dictaturi. Ce ar fi trebuit sa facem? Sa mergem la fiecare 2-3 ani pana la Budapesta cu toata armata? Notiunile de drept international si de suveranitate va spun ceva?
      In plus, a spune despre bolsevism ca este o revolutie care trebuia sa se raspandeasca pe tot continentul denota o ignoranta grava in privinta lectiilor istorice care au urmat. Din pacate aceasta „revolutie” obedienta fata de Uniunea Sovietica s-a intins pe jumatate de continent dupa Al Doilea Razboi Mondial, iar consecintele au fost extrem de vizibile. O teroare de decenii cu zeci de milioane de morti si de oameni inocenti privati de libertate, foamete, denaturarea constiintelor si a culturii pana la grotesc.
      In ciuda diferentelor politice sau doctrinare, guvernele romanesti interbelice au fost destul de ferme in privinta comunismului, tratandu-l drept ceea ce era – un sistem extremist care genereaza dictaturi. Aceasta constanta mie mi se pare laudabila, nicidecum ceva rusinos.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu