Nicolae Malaxa – portret din anii ’20 (?) și foto de grup din 1945

Dacă știe cineva când a fost realizată fotografia, aștept informația cu mulțumiri anticipate.

Nicolae Malaxa

Nicolae Malaxa, portret, anii ’20

Răsfoind într-un moment de răgaz câteva vederi din arhiva George Potra, am găsit un portret al lui Nicolae Malaxa. Am avut apoi curiozitatea să dau o căutare pe Google după fotografii ale lui Malaxa și am fost surprins să constat că există foarte puține portrete, deși industriașul român este una dintre figurile de primă mărime ale perioadei interbelice. Inclusiv articolul de pe Wikipedia folosește o poză la o rezoluție foarte slabă, scanată după un ziar. În consecință, conform principiului după care se ghidează acest blog – restituirea istoriei naționale către publicul larg, am decis să scanez și să retușez un pic fotografia și să o public online.

Nicolae Malaxa, portret, anii '20, verso

Nicolae Malaxa, portret, anii ’20, verso

Portretul nu este complet inedit în spațiul virtual, am regăsit fotografia într-o variantă alb-negru, la o rezoluție slabă, pe web site-ul pro-bike.ro
Pe de altă parte, am găsit câteva articole despre Malaxa din care portretul acestuia lipsește. Sper ca publicarea acestei fotografii la o rezoluție și calitate decente să compenseze pe viitor această lipsă.

Fotografia este realizată în formă de carte poștală la Studio Julietta. De obicei asemenea portrete erau comandate de cel fotografiat pentru a trimite câteva rânduri prietenilor.
Pe spatele fotografiei nu există nici o dată, dar presupun că este realizată la începutul anilor ’20 sau înainte. Malaxa pare destul de tânăr (35 – 40), în plus obiceiul cărților poștale cu portret propriu a cam dispărut în anii ’30.

Dacă însă știe cineva când a fost realizată cu exactitate fotografia, aștept informația cu mulțumiri anticipate.

Redau mai jos și o altă fotografie care merită popularizată. Nicolae Malaxa se fotografiază la 29 aprilie 1945 alături de echipa de muncitori de la uzinele Malaxa (în curând 23 August), înainte de plecarea la București, după o lucrare executată în „plasa Slobozia”.

Nicolae Malaxa (al patrulea din stânga), 29 aprilie 1945

Nicolae Malaxa (al patrulea din stânga), 29 aprilie 1945, alături de echipa de muncitori de la uzinele Malaxa, după o lucrare executată în „plasa Slobozia”

Aceasta fotografie face parte din extraordinara colecție lăsată de fotograful Costică Acsinte, recuperată (deocamdată doar parțial) prin admirabila muncă a lui Cezar Popescu http://colectiacosticaacsinte.eu
Un foarte bun articol despre colecția Costică Acsinte (în engleză) găsiți la adresa http://www.dailymail.co.uk/news/article-2555487/Costica-Ascintes-incredible-photographs-Romania.html

Despre Victor Potra

Blogs developer, content creator, independent journalism PR, direct marketing, online & social-media promoter Video TV producer http://youtu.be/hB9iJ4Q8gww - Video Demo Translator (English – Romanian, specialized in IT) – working for http://zeitgeist.eu.com Graphic design, picture processing, DTP (Adobe Photoshop, Adobe InDesign).
Acest articol a fost publicat în Cei ce au fost, Recuperarea Istoriei și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Nicolae Malaxa – portret din anii ’20 (?) și foto de grup din 1945

 1. Pe remorca senilatului este inscris deja numele 23 August, Malaxa fiind deja intre paranteze. Iar Malaxa e imbracat destul de ponosit pentru un industrias de talia lui … Bizar analfabetismul celui care a facut inscrisul pe poza, atat „N” cat si „S” sau „Z” sunt scrise pe dos.

  Apreciat de 1 persoană

  • Victor Potra zice:

   Am observat şi eu acest lucru. Explicaţia pentru literele scrise pe dos ar putea fi că Acsinte era aproape analfabet, ceea ce face cu atât mai extraordinară moştenirea vizuală lasată de el.
   În privinţa menţiunii „23 August”, cred că explicaţia este că inscripţia pe fotografie a fost făcută cu câţiva ani mai târziu faţă de momentul fotografierii.

   Apreciază

 2. Andrei Luca zice:

  Pe langa hainele ponosite si analiza faciala arata ca nu este vorba de aceeasi persoana.
  Plus ca Malaxa se ocupa probabil de alte lucruri – chiar si in Aprilie 1945 – si la alt nivel, decat sa faca poze la Slobozia cu o echipa de lucru. Era probabil implicat pana peste cap sa pice la invoiala cu noile autoritati.

  Apreciază

  • Victor Potra zice:

   Hainele ponosite se pot explica printr-un „populism” strategic. Era bine sa fii alaturi de muncitori si sa nu etalezi bogatia daca voiai sa intri in gratiile comunistilor – si Malaxa a jucat si aceasta carte dupa 23 august 1944.
   Cat despre analiza faciala, nu stiu ce sa spun, nu sunt specialist, dar mie mi se par asemanatoare figurile din portret si din foto de grup. Oricum, identificarea lui Malaxa in a doua poza este facuta de Cezar Popescu, cel care gestioneaza arhiva Acsinte.
   Vreo idee despre cand a fost realizat portretul?

   Apreciază

 3. Literele nu sînt scrise pe dos, tocmai asta fiind problema. Inscripția este realizată pe partea cu gelatină a negativului iar pentru a putea fi citită corect în print literele trebuie scrise în oglindă — lucru oarecum peste mînă oricui a scris „normal“ o viață întreagă.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s