1985. Săcuieu, un capăt de timp.

Săcuieu e un sat de munte din Transilvania, adunat în valea râului Henț. Poate părea o localitate oarecare multora. Pentru noi însă, pentru Potrești, este creuzetul în care ne-am dospit neamul veacuri bune. Nu știm câte. Începutul timpului pe aceste meleaguri se duce până în paleolitic, iar invazia ungurească din Ardeal i-a găsit pe săcuani înarmați cu arhetipuri atât de puternice, încât nu au putut fi maghiarizați, în ciuda unei opresiuni uneori draconice. Stăteam bine în vatra satului, iar vatra lui stătea neclintită în sufletul colectiv al comunității. Negreșit, timpul se măsura în milenii deja.

Săcuieul a fost în istorie un sâmbure „tare” de românism. Și nu încape nici un naționalism ieftin în acest cuvânt. Aici și-a dus multe dintre bătălii Avram Iancu. Mulți dintre săteni au fost legionari în armata lui, inclusiv unchiul și bunicul lui George Potra. Aici erau acei Potrești care s-au dus în secolul al XVII-lea până în Moldova, să aducă vestita Cazanie a mitropolitului Varlaam, să fie carte de învățătură în românește. Aceasta este și prima atestare documentară a numelui Potra, dar despre asta voi vorbi separat, în alt material.

Săcuieul a ajuns astăzi la un capăt al timpului. Ceea ce nu a putut face cravașa maghiară, apoi nici botina comunistă, a reușit capitalismul. Am vizitat de curând satul acesta, pe care mi-l asum ca rădăcină spirituală. Am văzut cea mai tristă imagine cu putință: ulița pustie seara, bântuită doar de lumina televizoarelor care răzbat prin ferestre. Ireversibilul triumf al culturii de piață.

Refuz însă să mă resemnez în fața acestei realități. Vor veni timpuri în care paiațele nu ne mai vor îmbâcsi mințile. Vor veni vremi când vom dori să ne întoarcem la matcă. Iar atunci vom avea nevoie de memorie. În măsura în care îmi stă în putere, îmi asum această datorie. Să cartografiez, din fragmentele pe care le am la dispoziție, bucata mea de hartă a istoriei discrete a românilor. A întâmplărilor, imaginilor, oamenilor, așa cum au fost.

Succesiunea de fotografii de mai jos este realizată în 1985, în Săcuieu, de George Potra sau de către mine. Îl însoțeam, ca nepot, în incursiunea pe care o făcea în sufletul și în amintirile oamenilor din Săcuieu. Stătea de vorbă cu fiecare dintre cei bătrâni, le asculta cu atenție povestea – a vieții lor, a altor întâmplări de demult sau a firelor genealogice care curgeau uneori secole în urmă. Își nota detaliile esențiale, apoi rescria seara detaliat informațiile adunate peste zi. (Sper că într-o bună zi voi găsi în arhivă acele însemnări)

George Potra știa că Săcuieu se apropie de un capăt al timpului. Se născuse aici în 1907 și începând din anii ’20 își vizitase satul natal în aproape fiecare an. Văzuse curgerea vremii, sesizase cu durere eroziunea produsă de comunism în cultura tradițională, din ce în ce mai accentuată cu fiecare deceniu. De aici urgența pe care o simțea, aceea de a salva cât se putea din memoria colectivă a satului.

În 1985 Săcuieul încă nu este înfrânt. Imaginile vorbesc de la sine. Degradarea și sărăcia induse de comunism sunt încă înfruntate demn. Casele, tradițiile, amintirile – încă rezistă. Însă nimic nu va putea rezista tăvălugului televiziunii de după 1990.

Acesta este capătul timpului pentru un sat românesc cu vârsta de două milenii: Săcuieu.

Săcuieu 1985Săcuieu 1985Săcuieu 1985Săcuieu 1985Săcuieu 1985Săcuieu 1985Săcuieu 1985Săcuieu 1985Săcuieu 1985Săcuieu 1985Săcuieu 1985Săcuieu 1985Săcuieu 1985Săcuieu 1985

Despre Victor Potra

Blogs developer, content creator, independent journalism PR, direct marketing, online & social-media promoter Video TV producer http://youtu.be/hB9iJ4Q8gww - Video Demo Translator (English – Romanian, specialized in IT) – working for http://zeitgeist.eu.com Graphic design, picture processing, DTP (Adobe Photoshop, Adobe InDesign).
Acest articol a fost publicat în Clădiri, peisaje., Oameni, întâmplări., Povești și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la 1985. Săcuieu, un capăt de timp.

  1. Ada zice:

    Nu am trecut niciodata pe acolo, insa imaginile sunt emotionante, ma incalzesc.

    Apreciază

  2. Avrum zice:

    Interesant este numele localitatii. Pare a fi locuita de etnici romani. Cum de i-au pastrat numele dupa 1918?

    Apreciază

  3. Hamnibal Anteporcas zice:

    Vazind aceste imagini, mi-am amintit de copilaria mea cind in lungile zile de vara hladuiam printe mosnenii de pe Valea Lotrului. http://www.primariabrezoi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=64:fotografii-brezoi-vechi&catid=20:galerii&Itemid=21
    Aici, paie si finul sunt inlocuite cu şiţa . Diferenta mare de arhitectura nu este. Esenţa poporului nostru se pastreaza. Cine stie cita vreme…

    Apreciază

  4. ratzone zice:

    CU BUN GUST

    Apreciază

  5. Prometheu zice:

    Congratulations, I just nominated you for “One Lovely Blog Award”: http://tabletademinte.wordpress.com/2012/09/24/nominalizare-one-lovely-blog/

    Apreciază

  6. Georgeta Resteman zice:

    Citit-am cu lacrimi în ochi rândurile tale-gânduri, Victor, în care ai surprins exact ceea ce ar trebui să vadă şi să „bage la cap” toţi cei care s-au desprins din aceste locuri; „întoarcerea la matcă” şi reaşezarea valorii spirituale a localităţii, „piatră cu piatră”, o consider mai mult decât o necesitate. Mă raliez ideii tale şi te asigur ca poţi conta pe sprijinul meu, atât cât îmi stă în putinţă.
    Instantaneele surprinse de tine şi de distinsul domn George Potra, bunicul tău, m-au trimis cu gândul la acel capăt de timp în care, copil fiind, ascultam cuvintele pline de har ale Domniei Sale,ori de câte ori era oaspetele părinţilor mei, rămânându-mi în minte ca fiind prototipul intelectualului rasat, dar care nu şi-a renegat şi uitat niciodată RĂDĂCINILE! Bătrânii noştri săcuani, poartă pe feţele lor urmele românismului care acolo a existat de când e lumea, înţelepciunii şi gândirii sănătoase şi profunde a ţăranului transilvan şi ele sunt atât de evidente în fotografiile pe care, personal, le-aş înrăma în aur! Mulţumesc, Victor, regret că am descoperit doar astă seară blogul şi mai ales conţinutul lui, graţie, tot unei „Potreşti”! 🙂

    Apreciază

  7. Pingback: Moştenirea lui George Potra – articol de Dumitru Bădiţa | Cutia cu vechituri a lu' Potra

  8. Dan Filip zice:

    Din 1986, toate concediile noastre inseamna Sacuieu.
    Nu exista alt loc care sa ne atraga mai mult decat acest sat.
    Intr-adevar, incet-incet, a intrat si Sacuieul, din pacate, in pervertita „civilizatie”.
    Am fost martori la curgerea timpului, o lume a disparut de atunici…oameni pe care I-am cunoscut sau doar I-am vazut prin sat, au aparut in fotografiile postate.
    E minunat ceea ce ai facut si iti multumim.
    Luminita si Dan Filip

    Apreciază

  9. Pingback: 1986, Săcuieu. Case țărănești din secolul XIX. | Cutia cu vechituri a lu' Potra

  10. aceste imagini mi-au inmuiat sufletul, mai ales atunci cand am vazut poza cu bunicul meu in fata casei (pe care, din pacate l-am pierdut cand eram prea mititica , ca sa-l tin minte), iar Sacuieul, scumpul Sacuieu, toata copilaria, toate vacantele petrecute si acum toate concediile, cu tot dragul ma intorc la el.

    Apreciază

    • Victor Potra zice:

      Multumesc de comentariu, Andreea. Poti sa-mi spui cum il chema pe bunicul tau si care este fotografia (a cata de sus)? Din pacate nu am gasit notele lui George Potra asupra fotografiilor, si apreciez orice informatie despre ele.

      Apreciază

  11. Mara zice:

    Emotionant !! Multe dintre vetrele noastre, azi, arata la fel. Cred ca, in aceste vremuri de cumpana, depinde doar de noi soarta lor si… a noastra.

    Apreciază

  12. Z zice:

    O localitate cu o vechime impunătoare (atestare din anul 1461)! Iar unele clădiri din poze îmi amintesc de satul Lujerdiu (Cluj), localitatea unde s-a născut mama mea, Lujerdiu, județul Cluj.

    Apreciat de 1 persoană

  13. Aurel zice:

    Frumos! În vară lui 2016 s-au găsit unii să afirme că satele Sacuieu, Scrind, Răchițele și toată zona Vladesei ar aparține de Țară Calotei -Kalotaszeg. La Mărgău chiar au găsit colaboratori. Primăria Mărgău spre surprinderea noastră se face că plouă. Chiar sau găsit unii să consemneze în Wilkipedia această minciună…

    Apreciază

  14. Vladeasa zice:

    Ce părere aveți de faptul că un grup de persoane cu ceva timp în urmă s-au apucat să facă demersuri că sa introducă satele Sacuieu, Scrind, Răchițele, Mărgău si toată zona Vladesei in Tara Calotei (Kalotaszeg). Sigur, este un fals, dar au menționat și în Wilkipedia .

    Apreciază

  15. Frumoase amintiri când veneam din loc Bologa intram prin sacuieu
    Frumoase ținuturi !

    Apreciază

Lasă un comentariu