105 ani de la naşterea lui George Potra. O şansă: Jurnalul (1926-1929)

Pe 11 martie 2012 se împlinesc 105 ani de la naşterea lui George Potra. Având credinţa că viaţa şi opera sa merită o readucere în actualitate, voi încerca să postez în următoarea perioadă o serie de materiale care să facă cunoscute aspecte mai puţin ştiute ale personalităţii sale.

George Potra, anii '30

George Potra, anii '30

Nu este un secret că, împreună cu tatăl meu, George G. Potra, pregătim un volum comemorativ. Cartea va cuprinde o sumă de mărturii despre omul, savantul, prietenul, profesorul sau tatăl de familie George Potra. Fiecare dintre aceste eseuri este scris de una dintre persoanele care la un moment dat au avut bucuria să-şi alăture paşii, pentru mai mult sau mai puţin timp, fie în domeniul profesional, fie pe plan personal, drumului străbătut de George Potra, de la un pui de ardelean sărac, „imigrat” în Regat, până la bogăţia unui spirit de largă şi rară cuprindere intelectuală, care va lăsa în urmă pagini memorabile despre vechii Bucureşti, şi nu numai. Vom publica aici, pe blog, în avanpremieră, şi câteva dintre aceste scrieri.

George Potra în 1916

George Potra în 1916

Un alt gen de materiale cad în răspunderea mea. Mi-a revenit o sarcină care la prima vedere părea ingrată şi dezarmantă: dincolo de a ordona şi ajusta documentele pe care le aveam la dispoziţie, trebuia să umplu golurile din biografia lui George Potra. Copilăria timpurie, adolescenţa – păreau hărţi albe cu doar câteva repere temporale date de memoria familiei şi sistematizate de George G. Potra într-o reconstrucţie biografică de date şi fapte. Însă până la urmă cred că am primit sarcina cea mai provocatoare şi ofertantă. Pas cu pas, o viaţă fascinantă îşi relevă meandrele, tensiunile, descurajările, încăpăţânările inspirate şi apoi victoriile. Uneori victorii aparent mici, dar eroice în contextul lor: o bucată de pâine şi o conservă atunci când se murea de foame, în Bucureştiul ocupat de nemţi în primul război mondial, o haină călduroasă, o biblie pe care poţi învăţa să citeşti. Alteori victorii mari, precum premierea de către Academia Română a cărţii „Contribuţiuni la istoricul ţiganilor din România” în 1939.

George Potra cu fratele său Ionel la mijlocul anilor '20

George Potra cu fratele său Ionel la mijlocul anilor '20

Se ştie că George Potra este un om care a trebuit să răzbată singur. Iar dragostea sa de carte a trebuit să fie dublată de multă muncă. Este adevărat dar este prea puţin pentru a ne rezuma doar la atât. Este o perspectivă prea „maioresciană” – a şcolarului harnic care reuşeşte prin seriozitate şi ambiţie – pentru a se potrivi unei personalităţi atât de complexe ca George Potra. Este adevărat că el nu a avut norocul mai „răsfăţaţilor” săi colegi proveniţi din familii cu dare de mână. Nu şi-a permis luxul prăbuşirii în dileme existenţiale sau al înflăcărărilor radicale. Dar viaţa sa este departe de a fi fost liniară, o progresie molcomă lipsită de drame, salturi, hazard.

Am avut norocul să pot citi câteva caiete-jurnal ale lui George Potra, care acoperă, cu intermitenţe, anii 1926 – 1929. Este vorba de caiete care iniţial erau separate şi care au fost ulterior legate într-un volum cartonat. A fost o lectură esenţială pentru înţelegerea saltului extraordinar pe care îl face George Potra pe plan intelectual într-un timp relativ scurt şi chiar sfidând sorţii ce se arătau potrivnici.

Jurnalul lui George Potra, prima pagină

Jurnalul lui George Potra, prima pagină, 20 august 1926.

Extrase din jurnal vor fi prezente şi în volum, dar pe blog le voi putea prezenta in extenso. Paginile transmit zbuciumul tânărului care încetează să fie adolescent şi devine bărbat, căutările şi, uneori, rătăcirile sale. La un moment dat, descurajat de câteva insuccese succesive la şcoală, extrem de deprimat, răsuceşte în minte gândul de a abandona învăţătura. Alteori, revoltat pe el însuşi sau pe „lipsa de noroc” nu se dezlipeşte de materiile de studiu cu zilele. Dar ceea ce răzbate ca un fir roşu prin acest tumult este dragostea de carte. O dragoste încăpăţânată, cu năbădăi dar irepresibilă. Aproape că nu există zi trecută în jurnal care să nu aibă – alături de însemnările personale privind întâmplările zilei – şi o notă, un gând, o dare de seamă asupra situaţiei la învăţătură. O fericită obsesie care l-a ajutat pe George Potra să învingă atât dificultăţile cât şi tentaţiile care conjurau la un moment dat să-l abată de pe calea cărturarului ce va deveni în curând.

Un alt lucru important legat de jurnalul lui George Potra este acela că relatează adeseori evenimente ale vremii sale. Fie că este vorba de conferinţe sau de alte evenimente culturale, pe care le frecventa asiduu, fie că este vorba de evenimente social-politice sau cu tentă mondenă, am găsit adesea în caiete însemnări care imortalizau întâmplările care îi captaseră atenţia. Faptele sunt istorisite din memorie sau copiate din presa vremii. În orice caz însă, acest jurnal este şi un martor extraordinar al acelor timpuri, încă o şansă a reîntregirii memoriei noastre istorice.

A povesti despre George Potra, despre viaţa şi personalitatea lui este pentru mine mai mult decât o datorie. Este o oportunitate de a spune o poveste remarcabilă. A supravieţuirii spiritului „petrecut” printr-o lume prea adesea barbară, a victoriei unei religii – cea a ştiinţei de carte şi a împărtăşirii cunoaşterii.

Despre Victor Potra

Blogs developer, content creator, independent journalism PR, direct marketing, online & social-media promoter Video TV producer http://youtu.be/hB9iJ4Q8gww - Video Demo Translator (English – Romanian, specialized in IT) – working for http://zeitgeist.eu.com Graphic design, picture processing, DTP (Adobe Photoshop, Adobe InDesign).
Acest articol a fost publicat în Cei ce au fost, Povești și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la 105 ani de la naşterea lui George Potra. O şansă: Jurnalul (1926-1929)

  1. Pingback: 105 ani de la naşterea lui George Potra (1907 – 2012) | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s