1927. Profesor – Perpessicius, elev – George Potra.

Tot în arhiva George Potra, urmărindu-i cursurile din liceu,  am identificat încă o fotografie remarcabilă: Liceul „Matei Basarab”, în 1927, elevii și profesorii clasei a VI-a M. Cu certitudine i-am identificat pe George Potra și Perpessicius – Dumitru S. Panaitescu.

1927, George Potra și Perpessicius

1927, George Potra și Perpessicius, Liceul „Matei Basarab”

Perpessicius este pe rândul al doilea, în extrema stângă, alături de ceilalți profesori.

George Potra este tot în extrema stângă, sus, pe ultimul rând. Alături de el, în dreapta, se află Alexandru Buiu, un bun prieten și coleg. Împreună au scos în 1931 revista „Sfinxul“. La primul număr, editorii au avut drept colaboratori pe Mircea Florian, Radu Gyr, Alexandru Sahia, Al. Lascarov-Moldovanu, Artur Enăşescu.

Despre Perpessicius știm că a venit ca profesor în 1922 în București, unde a predat la diferite licee. În 1929 a devenit titularul Catedrei de limba şi literatura română la Liceul „Matei Basarab”, unde a funcționat până în 1951.
De reținut pentru biografia sa că în anul școlar 1926-1927 era profesor de română la Liceul „Matei Basarab”, probabil netitularizat.

În fotografie mai este și profesorul de latină Fr. Chiriac, dirigintele clasei. În anii ’20 și ’30 era nelipsit din comisiile de examen de la diverse licee, autor de manuale de limba latină și gramatica limbii latine. Din păcate nu am reușit să-l identific cu certitudine, deși, cel mai probabil, este profesorul în costum deschis la culoare, din centrul imaginii.

Și această fotografie cred că este unicat pe internet: Perpessicius în 1927, profesor de română, alături de elevii săi.

Despre Victor Potra

Blogs developer, content creator, independent journalism PR, direct marketing, online & social-media promoter Video TV producer http://youtu.be/hB9iJ4Q8gww - Video Demo Translator (English – Romanian, specialized in IT) – working for http://zeitgeist.eu.com Graphic design, picture processing, DTP (Adobe Photoshop, Adobe InDesign).
Acest articol a fost publicat în Cei ce au fost, Oameni, întâmplări., Portrete și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la 1927. Profesor – Perpessicius, elev – George Potra.

  1. Pingback: 105 ani de la naşterea lui George Potra (1907 – 2012) | tudorvisanmiu

  2. Pingback: Moştenirea lui George Potra – articol de Dumitru Bădiţa | Cutia cu vechituri a lu' Potra

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s