Lucian Blaga în diplomaţia românească

Lucian Blaga în diplomaţia românească

Lucian Blaga în diplomația românească

Lucian Blaga în diplomaţia românească este o carte document. Mai mulți istorici de prestigiu, specializați în diplomație, se reunesc aici pentru a ne da o imagine despre un Blaga mai puțin cunoscut, Lucian Blaga diplomatul. Și ne oferă oportunitatea de a vedea ce însemna în perioada interbelică diplomația culturală.

Cartea cuprinde o prezentare introductivă de George G. Potra, șapte articole care acoperă diferite perioade din cariera diplomatică a lui Lucian Blaga, conferința despre Nicolae Titulescu susținută de Lucian Blaga la Cluj, în sala Colegiului Academic, la 23 noiembrie 1945, precum și 67 de ilustrații – fotografii și documente – legate atât de activitatea diplomatică a lui  Lucian Blaga cât și de eforturile de recuperare a acesteia prin diverse cărți și prin Festivalului internaţional „Lucian Blaga”.

În continuare vă redau lista materialelor cuprinse în carte.

George G. Potra
Acasă, în Lancrăm, despre diplomaţia lui Lucian Blaga
Nicolae Mareș
Lucian Blaga: începuturi diplomatice sub o zodie norocoasă
Alexandru Popescu
„În mijlocul ciclonului”. Lucian Blaga – diplomat la Viena
Ion Brad
Lucian Blaga în Elada
Ion Floroiu
Lisabona – ultimul post diplomatic al lui Lucian Blaga
Pavel Ţugui
Lucian Blaga, subsecretar de Stat la Ministerul Afacerilor Străine
George G. Potra
O restituire de martor. Blaga despre Titulescu
George Corbu
Lucian Blaga și Valentin Lipatti, reprezentanţi ai diplomaţiei culturale româneşti
Lucian Blaga
„Insomnie lângă destinele ţării”

Cu acordul tatălui meu, George G. Potra, am hotărât să pun la dispoziție tuturor celor interesați acest volum, în varianta electronică, format pdf. Această carte este un reper important atât cultural cât și istoric. Este o recuperare a memoriei, o pledoarie pentru diplomație culturală și un memento care permite o comparație cu ziua de azi, în care grobianismul politic e la putere.

Cartea o puteți descărca dând click pe linkul de la începutul sau de la sfârșitul postului. Rog toți cititorii să distribuie cât mai mult acest post sau fișierul pdf, cum le e voia. Precum toate informațiile de pe acest blog, este gratuită și are același scop: restaurarea memoriei noastre naționale.
Este categoric o carte care merită să fie răspândită, să fie citită, să fie comentată, să devină virală. Poate va fi virusul care să ne vindece măcar puțin de lipsa de repere, de resemnare, de nepăsare.

Lucian Blaga în diplomația românească

Despre Victor Potra

Blogs developer, content creator, independent journalism PR, direct marketing, online & social-media promoter Video TV producer http://youtu.be/hB9iJ4Q8gww - Video Demo Translator (English – Romanian, specialized in IT) – working for http://zeitgeist.eu.com Graphic design, picture processing, DTP (Adobe Photoshop, Adobe InDesign).
Acest articol a fost publicat în Carte gratuită PDF, Cărți și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Lucian Blaga în diplomaţia românească

  1. Mede zice:

    Tocmai suntem in faza de pregatire, aici, la Uniunea Scriitorilor din Chişinău, a Simpozionului Blaga – pentru 29 – 30 august a.c. Şi ca să vezi ce concidenţă incridibilă: tema simpozionului e legată de actualitatea lui Blaga în contextul integrării europene şi a fenomenilor globalizării. Fireşte că acest studiu vine tocmai la momentul potrivit. Dar ce-ar fi să participaţi personal la cest simpozion? Voi mai reveni!
    Nicolae Popa, Coordonator de proiecte si programe la USM

    Apreciază

  2. Victor Potra zice:

    Vă mulțumesc pentru interes, sunt onorat.
    Însă persoana cu care ar fi indicat să luați legătura este domnul George G. Potra, tatăl meu.
    Este directorul Fundației Europene Titulescu și coordonatorul cărții de mai sus. Încă o întâmplare fericită este că Fundația Europeană Titulescu are printre preocupările sale curente fenomenul integrării europene, relaționând transformările din zilele noastre cu repere istorice care privesc politica externă a României, inclusiv perioada interbelică în care a acționat ca diplomat Lucian Blaga. Deci există un teren fertil de colaborare.
    Adresa de email a domnului George G. Potra este georgepotra [at] yahoo [dot] com
    Să ne reauzim cu bine.

    Apreciază

  3. Cristiana Uzuna zice:

    Reblogged this on CRISTIANA UZUNA.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s